Afgelopen jaar hield Interzorg een pilot met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Op twee afdelingen van locatie De Wijde Blik in Assen verschenen speciale vacumeermachines, met behulp waarvan medewerkers gebruikt incontinentiemateriaal luchtdicht en hygiënisch kunnen afvoeren.
Deze blog is onderdeel van het eMagazine GRIP! editie Facilitair

In de Facilitair Special van GRIP!, ons eMagazine voor beleidsmakers en managers in de zorg, deelde Programmamanager MVO Eva Koerselman de ervaringen die ze tijdens de pilot opdeed.
De belangrijkste voordelen van het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal? Volgens Interzorg zijn dat:
1. Duurzamer werken
2. Minder geuroverlast
3. Minder infectiegevaar
4. Minder fysieke belasting voor medewerkers

Duurzaamheid
Over duurzaamheid vertelt Eva: “Onze eerste gedachte was om PMD te scheiden. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken die je thuis in de oranje container doet. Maar voor de zekerheid hebben we een sorteerproef gedaan op vier locaties, om precies te zien uit welke stromen ons restafval bestaat. Van ons restafval bleek maar 3,8% uit PMD te bestaan. Terwijl incontinentiemateriaal 20,5% bleek bij te dragen aan ons restafval.”
Geuroverlast
Over het verdwijnen van de geuroverlast zegt ze: “Daar hadden we vooraf niet eens zo bij stil gestaan, dus dat zou je als bijvangst kunnen beschouwen. Maar uit de pilot bleek dit voor medewerkers de grootste plus te zijn. En de grootste stimulans voor collega’s op andere afdelingen en andere locaties om er ook mee aan de slag te gaan.”
En ook: “Als het dan ineens frisser ruikt, realiseer je je: kennelijk is geuroverlast iets waarvan we denken dat het erbij hoort. Maar dat is dus niet zo. Je raakt er alleen aan gewend.”
In het artikel in GRIP! geeft Eva Koerselman van Interzorg ook tips aan andere organisaties die aan de slag willen met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Nieuwsgierig naar deze tips? Download het eMagazine GRIP! Facilitair!
NIEUW: eMagazine GRIP! editie Facilitair
Ontdek hoe Facilitair Managers bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Voor meer grip op verspilling, fysieke belasting, geurbeleving en infecties in de zorg.
Uit onze blog
- Alles
- Actueel
- Beleid
- Casuïstiek
- Duurzaamheid
- Expertise
- Innovatie
- Slim incontinentiemateriaal
- Alles
- Actueel
- Beleid
- Casuïstiek
- Duurzaamheid
- Expertise
- Innovatie
- Slim incontinentiemateriaal
De voordelen van verzorgend wassen
Het was volop in het nieuws: het rapport van Radboudumc over standaard zorghandelingen die onnodig zijn. Eén van deze onnodige zorghandelingen is wassen met water en zeep. Beter is het om patiënten en cliënten te wassen met kant-en-klare Verzorgend Wassen washandjes.
In beeld: De geurverwijderaar bij ASVZ
Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers, Teamleider Kwaliteitsinspecties en Schoonmaak en Mieke Bellemakers, Activiteitenbegeleidster, over de pilot en hun ervaringen met dit nieuwe product.
Ervaring geurverwijderaar ASVZ
Bij ASVZ wonen mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs is ASVZ begonnen met de uitrol van Abena’s Geurverwijderaar. Aan het woord zijn Rick Bogers en Mieke Bellemakers over hun ervaringen met dit product.