Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Incontinentiemateriaal gescheiden afvoeren bij Interzorg

Afgelopen jaar hield Interzorg een pilot met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Op twee afdelingen van locatie De Wijde Blik in Assen verschenen speciale vacumeermachines, met behulp waarvan medewerkers gebruikt incontinentiemateriaal luchtdicht en hygiënisch kunnen afvoeren.

Deze blog is onderdeel van het eMagazine GRIP! editie Facilitair

In de Facilitair Special van GRIP!, ons eMagazine voor beleidsmakers en managers in de zorg, deelde Programmamanager MVO Eva Koerselman de ervaringen die ze tijdens de pilot opdeed. 

De belangrijkste voordelen van het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal? Volgens Interzorg zijn dat:

1.       Duurzamer werken

2.       Minder geuroverlast

3.       Minder infectiegevaar

4.       Minder fysieke belasting voor medewerkers

“Van ons restafval bleek maar 3,8% uit PMD te bestaan. Terwijl incontinentiemateriaal 20,5% bleek bij te dragen”
Eva Koerselman
Programmamanager MVO

Duurzaamheid

Over duurzaamheid vertelt Eva: “Onze eerste gedachte was om PMD te scheiden. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken die je thuis in de oranje container doet. Maar voor de zekerheid hebben we een sorteerproef gedaan op vier locaties, om precies te zien uit welke stromen ons restafval bestaat. Van ons restafval bleek maar 3,8% uit PMD te bestaan. Terwijl incontinentiemateriaal 20,5% bleek bij te dragen aan ons restafval.” 

Geuroverlast

Over het verdwijnen van de geuroverlast zegt ze: “Daar hadden we vooraf niet eens zo bij stil gestaan, dus dat zou je als bijvangst kunnen beschouwen. Maar uit de pilot bleek dit voor medewerkers de grootste plus te zijn. En de grootste stimulans voor collega’s op andere afdelingen en andere locaties om er ook mee aan de slag te gaan.”

En ook: “Als het dan ineens frisser ruikt, realiseer je je: kennelijk is geuroverlast iets waarvan we denken dat het erbij hoort. Maar dat is dus niet zo. Je raakt er alleen aan gewend.”

 

In het artikel in GRIP! geeft Eva Koerselman van Interzorg ook tips aan andere organisaties die aan de slag willen met het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal. Nieuwsgierig naar deze tips? Download het eMagazine GRIP! Facilitair!

NIEUW: eMagazine GRIP! editie Facilitair

Ontdek hoe Facilitair Managers bijdragen aan de kwaliteit van zorg. Voor meer grip op verspilling, fysieke belasting, geurbeleving en infecties in de zorg.

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova woonbegeleider Ons Tweede Thuis

Woonbegeleider Sylvia Betten introduceerde tijdens haar opleiding Abena Nova bij Ons Tweede Thuis. En met succes. Inmiddels weet de organisatie hoe ze Abena Nova succesvol kunnen inzetten. Lees haar ervaring met slim incontinentiemateriaal Abena Nova.

Lees meer
Abena Nova en 's Heeren Loo
Continentiezorg blog

In beeld: Abena Nova bij ’s Heeren Loo

Arend de Heus, Manager Instellingen bij Abena, gaat op bezoek bij ’s Heeren Loo. En kijkt samen met medewerkers van ’s Heeren Loo hoe zij Abena Nova succesvol hebben ingezet. Project- en innovatiemanagers vertellen waarom Nova voor cliënten en medewerkers een meerwaarde is.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: