Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Ervaring Abena Nova woonbegeleider Ons Tweede Thuis

“Al zou Abena Nova maar voor drie mensen fantastisch werken dan is het dat waard"

Woonbegeleider Sylvia Betten introduceerde tijdens haar opleiding Abena Nova bij Ons Tweede Thuis 

Na 25 jaar in de horeca gewerkt te hebben, koos Sylvia Betten voor een baan in de gehandicaptenzorg. Ze ging aan de slag bij Ons Tweede Thuis en daarnaast één dag in de week naar school. Als afstudeeropdracht schreef ze een implementatieplan voor Abena Nova. Wat begon als een klein project mondde na haar afstuderen uit in een pilot met het slimme incontinentiemateriaal op drie locaties. “Je bedenkt iets voor je opleiding, maar dat het nu werkelijkheid is en echt werkt, is superleuk.”

Hoe ben je destijds op het idee gekomen je examenopdracht over Abena Nova te doen?

“Ik werkte op een locatie met 35 bewoners met niet-aangeboren hersenletsel. Velen van hen waren incontinent en konden niet aangeven dat ze verdroogd moesten worden. Dat betekende vaak natte kleding, natte bedden en een verstoorde nachtrust. Ik vroeg me af of dat niet beter kon. Al googelend kwam ik al snel uit bij Abena Nova. Ik ben erover gaan lezen, raakte geïnteresseerd en heb contact met Abena opgenomen. Vervolgens kwamen twee van hun adviseurs bij ons op locatie. Ze dachten te maken te krijgen met de locatiemanager en toen stond er een leerling voor hun neus. Dat was wel grappig, maar voor hen geen reden om af te haken. Ze hebben mij echt enorm goed geholpen en daarna een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en uitrollen van de pilot met slim incontinentiemateriaal.

"Je moet inderdaad je team meekrijgen, wil zo´n project kans van slagen hebben. Daarom ben ik samen met continentiezorgspecialist Theo van Abena bij een andere zorginstelling gaan kijken hoe ze het daar aanpakken."
Sylvia Betten
Woonbegeleider

Het is best bijzonder dat jij als leerling dit traject hebt geïnitieerd. Hoe heb je de organisatie meegekregen, zodat het uiteindelijk tot een pilot is gekomen?

“Mijn locatiemanager was eigenlijk meteen enthousiast. En terwijl ik nog met mijn examenopdracht bezig was, werd ik gebeld door de innovatiemanager van Ons Tweede Thuis. Zij vroeg zich af of Nova niet iets zou zijn voor meerdere locaties. Ik heb dus niet enorm hoeven lobbyen. Maar al met al was het best een traject en we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Er komt heel wat bij kijken om zo’n project van de grond te krijgen. Het is best een investering aan de voorkant, want je moet als organisatie de benodigde apparatuur aanschaffen. Gelukkig kon dat uit het potje Innovatie bekostigd worden. En om te kijken of het werken met slim incontinentiemateriaal wel echt voor ons werkte, werd er een pilot ingericht. Abena kwam met het goede idee die op drie locaties uit te rollen.”

Abena Nova eBook

Ervaringen met Abena Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Download het eBook de impact van slim incontinentiemateriaal

Waarom niet alleen op de locatie waar jij werkt?

“Niet alle bewoners op mijn locatie zijn geschikt voor Abena Nova. Door de drie locaties samen te nemen, kwamen we op genoeg bewoners om een betrouwbare pilot in te richten.”

Wat maakt een bewoner geschikt voor Nova?

“Iemand moet niet hevig incontinent zijn van ontlasting, want daar reageert de sensor niet op. Ook gaat het niet werken als iemand last heeft van de sensor, die aan de buikzijde op het incontinentiemateriaal zit. Verder heeft Nova geen toegevoegde waarde als bewoners zelf kunnen aangeven dat ze geplast hebben. En uiteraard moet een bewoner het ook zelf willen gebruiken.”

Dat snap ik, maar het is ook essentieel dat je collega’s meedoen. Hoe heb je dat aangepakt?

“Je moet inderdaad je team meekrijgen, wil zo’n project kans van slagen hebben. Daarom ben ik samen met continentiezorgspecialist Theo van Abena bij een andere zorginstelling gaan kijken hoe ze het daar aanpakken. Daarnaast heeft Theo de drie locaties bezocht die aan de pilot meedoen. Hij heeft verteld wat Nova inhoudt en hoe je de sensor op het incontinentiemateriaal bevestigt. De manier waarop je de boodschap brengt is enorm belangrijk, want mensen kunnen schrikken van technologie. Als je zegt: “Er komt een sensor aan het incontinentiemateriaal te hangen die een signaal oppikt dat naar je mobiele telefoon wordt gezonden”, dan haken er veel af. Theo heeft de voordelen op een rij gezet en het product gedemonstreerd, zodat mensen konden zien dat Abena Nova heel zacht en comfortabel incontinentiemateriaal is en dat de sensor eenvoudig bevestigd kan worden. Ook heeft hij duidelijk uitgelegd dat Abena continue ondersteuning biedt.”

"Steeds natte kleding of een nat bed is toch armoe? En dan de huidproblemen die erdoor kunnen ontstaan. Dat alles kun je met Abena Nova heel eenvoudig voorkomen."
Sylvia Betten
Woonbegeleider

Een zorgvernieuwing kan ook weerstand oproepen. Hoe reageerden je collega’s?

“Natuurlijk was de een enthousiaster dan de ander, maar dat hoort bij veranderingen. Over het geheel genomen vond ik de stemming positief. Ik denk dat veel van mijn collega’s ook meteen wel inzagen dat Abena Nova voor sommige cliënten een uitkomst is. Steeds natte kleding of een nat bed is toch armoe? En dan de huidproblemen die erdoor kunnen ontstaan. Dat alles kun je met Abena Nova heel eenvoudig voorkomen. Als de app oranje kleurt, weet je dat het tijd is om een cliënt te verdrogen.” 

Hoe staat het er nu voor, na de eerste acht weken van de pilot?

“Ik zie dat er een nieuwe routine ontstaat. Als ik met mijn dienst begin, staan alle sensortjes op groen wat betekent dat ze goed op het incontinentiemateriaal zitten. Dat is hartstikke mooi. Ook merk ik dat mijn collega’s de meerwaarde van Abena Nova echt ondervinden. Niet alleen in minder natte bedden en kleding, ook in tijd. Voorheen deden we gemiddeld vier à vijf inco-wissels per bewoner per dag en nu een stuk minder. Uiteindelijk gaat dat natuurlijk ook kosten besparen. En een mooi voorbeeld dat het echt binnen het team begint te leven, was voor mij het mailtje dat een van mijn collega’s onlangs stuurde. Zij had enorm moeten zoeken naar een sensor en riep iedereen op er zorgvuldig mee om te gaan, ze goed te plaatsen en op een vaste plek in de kamer te leggen. Toen dacht ik: “Wauw”.”

Heb je gedurende het traject zelf steun gehad aan Abena?

“Zeker! Als ik een vraag had, kon ik die via de app stellen en werd er heel snel gereageerd. Ook is Theo vaak op locatie geweest. Samen met een collega heb ik een clinic gehad over het gebruik van de Wet Sense app en hoe je als Nova-ambassadeur je collega’s kunt enthousiasmeren. Daarnaast heeft hij een clinic gegeven over hoe je incontinentiemateriaal het beste omdoet. Die is door mijn collega’s heel goed ontvangen. Zelfs mensen die al 30 jaar in de zorg werken, hebben iets van hem kunnen leren.”

Heb je nog een mooi succesverhaal?

“Een van onze bewoners wilde ’s nachts nooit wakker gemaakt worden, maar had daardoor iedere ochtend een nat bed. Ik stelde hem voor Nova te proberen in plaats van het incontinentiebroekje dat hij al jaren gebruikte. Aanvankelijk wilde hij niet, maar ik wist hem te overtuigen. Afgelopen week had ik nachtdienst en maakte hem om 4.00 uur wakker, omdat ik op mijn telefoon zag dat hij verdroogd moest worden. Toen bedankte hij me. Nu blijkt dat hij het zo erg vond dat hij iedere ochtend een nat bed had. Dat ik hem heb kunnen helpen, maakt me echt blij. Al zou Nova maar voor drie mensen fantastisch werken dan is het dat waard, toch?” 

"Wat bijvoorbeeld helpt, is het incontinentiemateriaal en de sensor te demonstreren tijdens een teamvergadering en iedereen de gelegenheid te geven er even 'droog' mee te oefenen. Zo laat je zien dat het allemaal spannender lijkt dan het in werkelijkheid is."
Sylvia Betten
Woonbegeleider

Heb je tips voor mensen die in hun organisatie met slim incontinentiemateriaal aan de slag willen gaan?

“Het is heel belangrijk enthousiasme uit te stralen. Probeer daarnaast angsten en weerstand weg te nemen. Wat bijvoorbeeld helpt, is het incontinentiemateriaal en de sensor te demonstreren tijdens een teamvergadering en iedereen de gelegenheid te geven er even ‘droog’ mee te oefenen. Zo laat je zien dat het allemaal spannender lijkt dan het in werkelijkheid is. En blijf je collega’s ook tijdens de pilot betrekken. Af en toe stuur ik een mailtje uit om te vragen hoe het gaat en de laatste ontwikkelingen en inzichten te delen. Toen ik bijvoorbeeld in de Wet Sense app zag dat een bepaalde bewoner – die veel moet drinken, maar bij wie dat moeilijk in te schatten is – voldoende plast, heb ik dat meteen gemeld. Niet alleen omdat het handig was voor iedereen om te weten, maar ook als compliment naar het hele team.” 

76% minder natte bedden
30% minder verschoningen

Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Jasper Brandt Facilitair Specialist infectiepreventie

Maak kennis met Jasper

Jasper Brandt is Facilitair Specialist bij Abena. Hij adviseert klanten adviseren over hygiëne in de zorg en begeleidt ze bij hun facilitaire vraagstukken. Vanuit zijn expertise geeft hij tips over infectiepreventie door een schone omgeving.

Lees meer
Persoon trekt onderzoekshandschoenen aan

Antimicrobiële handschoenen

Product Manager Lizzy Bruno is al jarenlang bezig met de ontwikkeling van een nieuw type onderzoekshandschoen: de antimicrobiële handschoen. En ze is ambitieus: “Antimicrobiële handschoenen worden de nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen.” In dit artikel lees je alles over waarom ze de nieuwe standaard zouden moeten worden.

Lees meer
verzorgende houdt arm van cliënt vast

Personeelstekort in de zorg

Het schreeuwende tekort aan zorgmedewerkers houdt iedereen bezig. De overheid, beleidsmakers in de zorg, onderzoekers, opiniemakers: van alle kanten proberen betrokkenen oplossingen te vinden voor dit enorme probleem. Ook bij Abena zoeken we, samen met zorgorganisaties, elke dag naar manieren om de kloof tussen zorgvraag en -aanbod te verkleinen. In de praktijk zien we daarbij dat investeringen in kwaliteit goed hand in hand kunnen gaan met tijdwinst en kostenbesparingen.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: