Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Innoveren met incontinentie

Abena Nova en de gebruikers ervan zijn bekroond met de Dr. Kate Granger Award. Abena Nova staat ook wel bekend als het slimme incontinentiemateriaal dat het mogelijk maakt om het aantal natte bedden terug te dringen met 76%. Zo streven we samen met zorgprofessionals naar een beter welzijn van de cliënt, minder verspilling, een vermindering van kosten en een lagere werkdruk.  

Abena Nova wint Europese zorgprijs: Dr. Kate Granger Award

Abena Nederland heeft de ‘Kate Granger Award voor Compassionate Care’ gewonnen. De fabrikant van persoonlijke verzorgingsproducten kreeg deze Europese prijs voor het slimme incontinentiemateriaal ‘Abena Nova’, waarmee het vorig jaar ook al de Nationale Innovatieprijs won. De uitreiking vond vandaag plaats tijdens de internationale zorgconferentie HIMSS Europe in Helsinki, Finland.

Genomineerd door ‘Zorgvernieuwer 2019’ Evean Oostergouw

Abena Nederland werd voor de Kate Granger Award genomineerd door de manager van zorginstelling Evean Oostergouw, die Abena Nova in 2018 implementeerde binnen een van haar verpleeghuizen. Hier nam het aantal natte bedden met 76% af dankzij het slimme incontinentiemateriaal. Tegelijkertijd leidde het tot een verlaging van de werkdruk; het gemiddelde aantal verschoningen ging met 30% omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag. Abena Nova draagt bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in de zorg – één van de grootste problematieken van deze tijd. Ook werd er een kostenbesparing van 20% op incontinentiezorg gemeten, evenals een tijdsbesparing van 28%. Vanwege deze resultaten werd Evean in januari, samen met Stichting Philadelphia Zorg, door het Ministerie van VWS uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’.

Starten met Abena Nova?

Ga in minder dan 1 minuut na of jouw zorginstelling klaar is voor Abena Nova

Abena Nova: incontinentiemateriaal met sensoren en een app

Abena Nova is voorzien van slimme sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners, zoals medewerkers van een verpleeghuis, meekijken met deze gegevens. En is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een seintje op zijn of haar mobiele telefoon. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen.

Grote impact op het welzijn van mensen

De inzet van Abena Nova kan een grote impact hebben op het welzijn van cliënten in verpleeghuizen of andere instellingen, verklaart CEO Preben Terp-Nielsen van de Abena Group: “Door natte kleding en natte bedden te voorkomen, zorgt slim incontinentiemateriaal ervoor dat mensen minder ongemak, schaamte en onrust ervaren. Dit draagt rechtstreeks bij aan onze missie: het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met incontinentie.”

Verlichting van de werkdruk in de zorg

Daarnaast zorgt de inzet van slim incontinentiemateriaal voor een verlichting van de werkdruk in de zorg. “Het omgaan met incontinentie bij clënten is behoorlijk belastend voor zorgmedewerkers”, verklaart directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Het terugdringen van onnodige verschoningen is een rechtstreekse vermindering van die fysieke belasting. Ook winnen zorgprofessionals kostbare tijd, die ze aan andere belangrijke zorgtaken kunnen besteden.”

Dr. Kate Granger

De Kate Granger Awards zijn vernoemd naar de Engelse arts Dr. Kate Granger, die zich jarenlang inzette voor meer compassie en patiëntgerichtheid in de zorg, nadat zij zelf met kanker was gediagnostiseerd. Abena won de prijs in de categorie ‘team/organisation’. Daarnaast werden er awards uitgereikt in de categorieën ‘individual’ (gewonnen door Fleur Kapka, verloskundige bij het Barnsley ziekenhuis in Engeland) en ‘best use of innovation’ (gewonnen door verpleegkundigen van de Galway Clinic in Ierland).

Kate Granger was een Engelse geriater (specialist ouderengeneeskunde) en campagnevoerder voor betere patiëntenzorg. In 2011 werd zij gediagnosticeerd met kanker in de vorm van een tumor en startte zij vervolgens de “#hellomynameis” -campagne. Het doel van deze campagne was om zorgpersoneel aan te moedigen zichzelf aan patiënten voor te stellen.

In juli 2016 overleed Kate aan de gevolgen van haar ziekte. Op dat moment had Kate door haar campagne meer dan 47.000 volgers op twitter. Daarbij haalde Kate meer dan €280.000 op voor lokale hulp bij kanker en doneerde dit aan het Yorkshire Cancer Center Appeal.

In februari 2014 creëerde NHS England de Kate Granger Awards voor Compassionate Care. Deze jaarlijkse onderscheidingen zijn ter ere van Kate om “een persoon, team of organisatie te erkennen die een positief verschil heeft gemaakt voor de patiëntenzorg”.

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Algemeen

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer
datagedreven dehydratiepreventie voorkomt toename zorgzwaarte | Abena
Algemeen

Datagedreven dehydratiepreventie ter voorkoming van toename zorgzwaarte cliënten

Met datagedreven dehydratiepreventie kunnen we voorkomen dat de zorgzwaarte van cliënten toeneemt Datagedreven dehydratiepreventie ter voorkoming van toename zorgzwaarte Dehydratie ...
Lees meer
Huidverzorging blog

De voordelen van verzorgend wassen

Het was volop in het nieuws: het rapport van Radboudumc over standaard zorghandelingen die onnodig zijn. Eén van deze onnodige zorghandelingen is wassen met water ...
Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: