Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Grip op goede zorg
in verpleeghuizen

Van goede continentiezorg naar hogere kwaliteit van zorg

Meer dan 90% van de patiënten in verpleeg- en verzorgingshuizen is in meer of mindere mate incontinent. Incontinentie en alles wat erbij komt kijken – van verschonen, wassen en huidverzorging tot het omgaan met gevoelens van schaamte, angst en pijn – zorgt voor hoge werkdruk bij verzorgend personeel, hoge kosten voor zorgorganisaties en verminderde kwaliteit van leven bij zorgafhankelijke cliënten. Genoeg redenen dus om continentiezorg hoog op de agenda van iedere zorginstelling te zetten. Door alleen al het stukje continentiezorg aan te pakken, boek je direct winst in termen van tijd, geld en vooral kwaliteit.

 

Wij geloven dat het verbeteren van de kwaliteit van continentiezorg bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven en werken in verpleeghuizen en het verbeteren van zorg in het algemeen. Geef ons één ogenblik van je tijd, dan vertellen we waarom.

Inzicht in tijd, kwaliteit en kosten?

Focus op kwaliteit van continentiezorg en krijg grip op goede zorg. Grip op natte bedden, rode huid, infecties, een schone omgeving en verspilling. Doe vrijblijvend de Abena kwaliteitscheck en zie wat deze focus kan opleveren voor jouw instelling.

Focus op continentiezorg

Voor ons is de reden om te focussen op continentiezorg glashelder: iedereen verdient een comfortabel en waardig bestaan. Kom je daar met alleen het aanschaffen van incontinentiemateriaal tegen zo laag mogelijke kosten? Nee. in de totale kosten van continentiezorg vertegenwoordigen de kosten van incontinentiemateriaal maar ca. 1% van je zorgbudget, terwijl de gevolgkosten van incontinentie – denk aan een rode huid die vraagt om meer douchebeurten en het gebruik van huidverzorgende crèmes of aan natte bedden die de waskosten verhogen – stukken hoger zijn. Wil je dus door één punt goed aan te pakken grote resultaten behalen op meerdere fronten? Focus op continentiezorg en je brengt de totale kwaliteit van zorg omhoog. 

De Wever woonzorgcentrum verpleeghuis

Thuis in het verpleeghuis

In 2018 vertelde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het programma ‘Thuis in het Verpleeghuis: Waardigheid en trots op elke locatie’ hoe de verpleeghuiszorg de komende jaren merkbaar en meetbaar moet worden verbeterd. Voldoende tijd, aandacht en goede zorg voor alle verpleeghuisbewoners; dat is de centrale doelstelling van het programma. Veel zorginstellingen zijn inmiddels actief met dit programma aan de slag gegaan en erkennen de rol van continentiezorg in het geheel. Hun ervaring? Door de kwaliteit van continentiezorg aan te pakken, krijg je grip op de totale kwaliteit van zorg. 

Grip op goede zorg

In de huidige verpleeghuiszorg wordt continentiezorg met veel liefde en betrokkenheid verricht, echter komt verschoning vaak niet op het juiste moment. Bij te vroeg verschonen worden cliënt en zorgverlener onnodig fysiek belast en materialen verspild. Te laat verschonen heeft ook flinke gevolgen, van een nat bed en huidirritaties tot infecties met bijbehorend extra werk. Op het juiste moment continentiezorg verrichten, heeft een positieve impact op de werkbelasting, kwaliteit van zorg en waardigheid van de cliënt. Wij van Abena stellen dat natte bedden en huidproblemen niet mogen voorkomen. Een goed gemotiveerd team met een goede projectaanpak zijn essentieel om deze problemen te elimineren. En er is nóg iets nodig. Commitment, visie en management op continentiezorg. 

Grip op goede zorg

Welk punt verdient jouw aandacht?

Bij het geven van goede basiszorg spelen allerlei factoren een rol. Niet alleen geschikte producten, maar ook de juiste aandacht op het juiste moment.

Bij Abena hebben we tien aandachtsgebieden geformuleerd. Punten die invloed hebben op de kwaliteit van zorg aan cliënten. En die binnen zorgorganisaties ongewild veel tijd en kosten met zich meebrengen.

Nieuwsgierig? Ontdek direct meer over een specifiek onderwerp.

Samen werken aan grip op kwaliteit

Samen een échte verbeterslag maken in kwaliteit, dat is waar het om draait. Samenwerken is dan ook het kernwoord van onze filosofie. Met jou als bestuurder, zorgprofessional of familielid. Daarom zijn onze regiomanagers continu in gesprek met het bestuur en management van zorginstellingen over het leveren van kwaliteit van zorg. En zijn onze productspecialisten altijd op de werkvloer aanwezig. En doet onze marketingafdeling regelmatig onderzoek naar de wensen en behoeften van bewoners van verzorgingshuizen. Zo komt het dat wij je durven te vertellen wat kwaliteit van zorg is. En wat kwaliteit van zorg in ieder geval níet is. 

Of je nu het in het management van een verzorgingshuis zit, werkt als zorgverlener of als cliëntenraad opkomt voor belangen van patiënten: je kunt hartstikke veel doen! En wij van Abena helpen je. 

Bestuur? Zo maak je je verpleeghuis klaar voor de toekomst

Als bestuurder ben je dagelijks bezig met het toekomstbestendig maken van jouw verpleeghuis. Bij het maken van beslissingen streef je naar het behalen van de doelstellingen, zodat alle stakeholders tevreden zijn. Ben je lid van het bestuur van een zorginstelling en ga je voor betere zorg in de toekomst?

Zorgverlener? Zo werk je echt cliëntgericht

Als zorgverlener sta je dag en nacht voor bewoners klaar om de beste zorg te bieden. Het welzijn van jouw patiënten staat centraal bij alles wat je doet. Ben jij een zorgprofessional en sta je open voor praktische tools en handvatten, zodat je in de toekomst betere continentiezorg kunt verlenen in minder tijd?

Cliëntenraad of familie? Zo kom je op voor de cliënt

Als familie geef je de zorg en daarmee het welzijn van je naaste uit handen aan het verpleeghuis. Je zou volledig op de deskundigheid van het personeel op de werkvloer moeten kunnen vertrouwen, maar helaas maak je je wel eens zorgen. Over dat natte bed en die rode huid bijvoorbeeld. Ben je familielid of lid van een cliëntenraad in de zorg?

Grip op goede zorgspel

Ook focus op de tien punten van Aandacht in jouw zorginstelling? Speel het grip op goede zorgspel van Abena. Een spel waarbij je collega's uitdaagt en de strijd aangaat om cliënten gelukkig te maken.

Onze concepten

Bij Abena willen we dagelijks het verschil maken in het leven van mensen. We willen oprecht de beste hulp bieden en speciaal hiervoor, hebben we deze vier concepten ontwikkeld:

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: