Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

𝐖𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫: "𝐏𝐨𝐭𝐠𝐫𝐨𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠"

Samenvatting

Zorgtechnologieën en innovaties kunnen de werkdruk verlagen, kosten besparen en tegelijkertijd de kwaliteit van zorg verhogen. Maar wil je dat een zorginnovatie slaagt, is een goede implementatie ervan minstens zo belangrijk. Daarom organiseerde Academy Het Dorp afgelopen week de webinar “de potgrond voor een sterke samenwerking”, waarin besproken werd wat de kern vormt van een vruchtbare samenwerking. Academy Het Dorp is een organisatie die onderzoek doet naar de effectiviteit en implementatie van zorgtechnologieën. Lees in deze blog wat de conclusie was van deze webinar.

𝐖𝐞𝐛𝐢𝐧𝐚𝐫: "𝐏𝐨𝐭𝐠𝐫𝐨𝐧𝐝 𝐯𝐨𝐨𝐫 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐤𝐞 𝐬𝐚𝐦𝐞𝐧𝐰𝐞𝐫𝐤𝐢𝐧𝐠"

Afgelopen week was Abena aanwezig bij een webinar van Academy Het Dorp. Academy Het Dorp zet zich onder andere in voor de implementatie van interessante zorginnovaties. Een belangrijk onderdeel van een succesvolle implementatie is een sterke samenwerking tussen de ontwikkelaar en de zorgorganisatie. Daarom organiseerde ze de webinar: “Potgrond voor een sterke samenwerking”.

Sterke samenwerking belicht vanuit twee zorginnovaties

Om te achterhalen wat die potgrond dan precies is, waren er drie organisaties aanwezig die spraken over twee verschillende zorginnovaties: Abena Nova (slim incontinentiemateriaal) en Micro-Cosmos (prikkel reducerende kap).

Abena Nova

Arend de Heus (Abena) en Marie Anne Boersma (Esdégé-Reigersdaal) spraken over de samenwerking die zij zijn aangegaan voor het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Esdégé-Reigersdaal wil net als Abena de kwaliteit in de zorginstelling verbeteren en tegelijkertijd de werkdruk en kosten van de zorg verlagen. Abena Nova biedt hierdoor een goede meerwaarde voor Esdégé-Reigersdaal. 

Micro-Cosmos

Eef Lamers was aanwezig om uitleg te geven over de implementatie en ontwikkeling van de Micro-Cosmos. Dit is een kap die over een zorgbed kan worden geplaatst, zodat patiënten zich in een prikkelarme omgeving kunnen bevinden. 

Conclusie webinar: Wat is die potgrond?

Aan het eind van de webinar konden we concluderen dat een vruchtbare samenwerking minimaal moet voldoen aan de volgende punten: 

✔️ Een gedeelde visie, waarin de doelen en inzichten van de betrokken organisaties overeenkomen;
✔️ Goed projectmanagement. Het is belangrijk om medewerkers te betrekken bij het project en klaar te maken & begeleiden in de implementatie. Dat vraagt om projectmanagement en een duidelijke planning. 
✔️ Een just-do-it mentaliteit en doorontwikkelen. In de praktijk kom je learnings tegen die je zult moeten verbeteren om een zorginnovatie effectief te kunnen implementeren.

Onderzoek naar Abena Nova

De relatie tussen Academy Het Dorp en Abena is niet enkel een gezamelijke visie. Academy Het Dorp voert momenteel namelijk een onderzoek uit naar slimme incontinentiemateriaal Abena Nova. Drie belangrijke aspecten van deze zorginnovatie worden in het onderzoek bestudeerd: implementatie in de dagelijkse zorgpraktijk, effect op kwaliteit van leven (ervaringsdeskundigen) en werk (zorgverleners), en kosteneffectiviteit.  

Kijk de webinar terug

Wij bedanken @Academy Het Dorp en @Health Valley Netherlands voor het faciliteren van een interessant webinar. Kijk de hele webinar hier terug.

Vervolg webinar

Deze webinar was de eerste uit een trilogie. Deel 2 van de trilogie “Groeien naar een waardevol resultaat” vindt plaats op woensdag 3 november 2021. Lees hier meer over deze webinar.

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
verzorgende houdt arm van cliënt vast

Personeelstekort in de zorg

Het schreeuwende tekort aan zorgmedewerkers houdt iedereen bezig. De overheid, beleidsmakers in de zorg, onderzoekers, opiniemakers: van alle kanten proberen betrokkenen oplossingen te vinden voor dit enorme probleem. Ook bij Abena zoeken we, samen met zorgorganisaties, elke dag naar manieren om de kloof tussen zorgvraag en -aanbod te verkleinen. In de praktijk zien we daarbij dat investeringen in kwaliteit goed hand in hand kunnen gaan met tijdwinst en kostenbesparingen.

Lees meer
Zorgverlener en cliënt Abena Nova kijken naar de app

Aan het woord: Abena Nova gebruiker Gieneke

Cliënt Gieneke en zorgmedewerker Diana zijn de pioniers die Abena Nova in gebruik hebben genomen bij Marijke Hiem, een van de locaties van zorgaanbieder Alliade. In een openhartig interview vertellen ze over hun ervaringen met het slimme incontinentiemateriaal.

Lees meer

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer

Aanbevolen producten

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: