Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Vilans:

werkdrukverlichting 1.900 FTE mogelijk door slim incontinentiemateriaal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vilans heeft onderzoek gedaan naar de harde en zachte kosten en baten van de inzet van slim incontinentiemateriaal in het verpleeghuis. De huidige kosten-batenanalyses laten zien dat de inzet van slim incontinentiemateriaal een positief resultaat laat zien in kosten- en tijdsbesparingen, en ook in de zachte baten voor medewerkers en cliënten. Download op deze pagina het volledige Vilans rapport, met alle resultaten en achtergronden, of de factsheet voor een kort overzicht met de belangrijkste conclusies.

Vilans: werkdrukverlichting 1.900 FTE mogelijk door slim incontinentiemateriaal

Slim incontinentiemateriaal kan de langdurige zorg in Nederland een werkdrukverlichting van 1.900 FTE per jaar opleveren. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het onderzoeksrapport ‘Slim Incontinentiemateriaal’ van Vilans. Vilans berekende ook de totale kosten en baten van de inzet van slim incontinentiemateriaal, op basis van ruim twee jaar onderzoek bij tien zorgaanbieders.

Harde en zachte kosten en baten

Uit eerdere pilots is al langer bekend dat de inzet van slim continentiemateriaal allerlei ‘zachte baten’ met zich meebrengt, zoals een betere nachtrust voor cliënten. Evenals ‘zachte kosten’ overigens, zoals de mogelijke weerstand bij medewerkers tegen de introductie van een nieuwe werkwijze.

In het rapport van Vilans zijn behalve de zachte ook de harde kosten en baten op grote schaal in kaart gebracht. Denk aan de gerealiseerde tijdsbesparing en kostenbesparing op onnodige verschoningen, natte bedden en wondzorg. Deze zijn afgezet tegen o.a. de kosten van het slimme incontinentiemateriaal en de introductiekosten.

Hiermee biedt het rapport zorgbestuurders die ook overwegen om met slim incontinentiemateriaal aan de slag te gaan, alle benodigde informatie voor een realistische kosten-batenanalyse.

Factsheet:

Kosten en baten slim incontinentiemateriaal

Factsheet vilans - anders werken in de zorg

Onderzoek onder 143 cliënten bij 10 zorgaanbieders

Het onderzoek naar slim incontinentiemateriaal maakt deel uit van het programma Anders Werken in de ZorgIn het kader van dat programma zetten twaalf ouderenzorgorganisaties in West-Brabant nieuwe zorgtechnologie in om tot werkdrukverlichting in de langdurige zorg te komen.

De meerwaarde van slim incontinentiemateriaal is onderzocht tussen begin 2019 en eind 2021. Gedurende deze periode hebben tien zorgaanbieders slim incontinentiemateriaal geïmplementeerd; bij sommige vond ook opschaling plaats. In totaal hebben 143 cliënten deelgenomen aan het onderzoek.

 

Download het volledige Vilans onderzoek met o.a.:

  • De resultaten van observatiestudies en tijdsmetingen
  • Berekeningen van de kosten en baten van slim incontinentiemateriaal
  • Macro-berekening: potentiële werkdrukverlichting voor de langdurige zorg in Nederland
  • De onderlinge verschillen tussen zorgaanbieders: kosten-batenberekeningen uitgesplitst naar deelnemende zorginstelling (incl. ervaringen van medewerkers)

Vilans
onderzoeksrapportage

onderzoeksrapport vilans projectgroep anders werken slim inco

Ook aan de slag met slim incontinentiemateriaal?

Check binnen één minuut of jouw instelling klaar is voor slim incontinentiemateriaal.

Uit onze blog

Abena Nova implementatie
Algemeen

Skipr Q&A: Aan de slag met tijdsbeparing in ouderenzorg

Innovatieve technologieën zijn booming. Wat staat zorgorganisaties in de weg om aan de slag te gaan met innovaties? En wat zijn de geleerde lessen van de implementatie van het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova? Deze en veel meer vragen komen aan bod in de Skipr Q&A

Lees meer
tanteLouise-Jan-Kees-van-Wijnen-over-innoveren-in-de-zorg
Algemeen

We behandelen iedere innovatie als een verandertraject

Innoveren is cruciaal om de kwaliteit van zorg op de lange termijn overeind te houden. Jan-Kees van Wijnen, lid Raad van Bestuur, vertelt hoe tanteLouise dit aanpakt en borgt binnen haar organisatie.

Lees meer
webinar academy het dorp potgrond samenwerking
Algemeen

Webinar: “Potgrond voor een sterke samenwerking”

Academy Het Dorp organiseerde een webinar met als onderwerp “de potgrond voor een sterke samenwerking”. In deze blog lees je wie de aanwezige waren van de webinar en wat de conclusie was.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: