Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

SZE - Financiering van zorgtechnologie: de knelpunten

Voor ons derde artikel over de Slimme Zorg Estafette volgen we het webinar ‘Financiering van zorgtechnologie: zo pak je dat aan’. Dat doen we met veel belangstelling, want weten dat dit een groot vraagstuk is voor onze klanten. Hoe ga je om met financiering van het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova?

De presentatie van Vilans draaide met name om de vraag hoe je in de langdurige zorg innovaties kunt financieren vanuit je bestaande budget. Oftewel: het totale bedrag dat het zorgkantoor jouw organisatie toekent op basis van het aantal cliënten en de zorgzwaartepakketten van die cliënten. 

Subsidie als knelpunt voor succesvolle zorginnovatie

Waarom niet uitgaan van andere manieren van bekostiging, zoals subsidies? Omdat dat nu juist een van de grootste knelpunten kan zijn voor succesvolle zorginnovatie, zo blijkt uit eerder onderzoek van Vilans. 

Innoveren op basis van subsidie leidt weliswaar tot allerlei pilots met nieuwe zorgtechnologie. Maar regelmatig gebeurt dat vanuit de gedachte ‘waar kunnen we geld voor krijgen?’ en niet vanuit een intrinsieke behoefte. Daardoor blijkt opschaling vaak lastig, omdat nog niet is nagedacht over de vraag waarmee de technologie ná de pilotfase moet worden gefinancierd.

Eigen financieringskracht

Innovaties financieren vanuit het bestaande budget dus, in plaats van externe subsidies. Uitgaan van eigen financieringskracht, in de woorden van Robin de Koning, onderzoeker monitoring & impact bij Vilans. Om die eigen financieringskracht te gebruiken, kun je volgens hem aan verschillende knoppen draaien. Zowel aan de kostenkant als aan de batenkant. 

Een voorbeeld van zo’n knop in het draaiknoppenmodel is de productiviteit van medewerkers. Als je die omhoog weet te krijgen, creëer je ruimte in je budget, die je duurzaam zou kunnen aanwenden voor zorginnovatie. 

Constructieve interactie

Tijdens het webinar maakten deelnemers volop gebruik van de chat, hetgeen voor de nodige constructieve interactie zorgde. Daarbij ging het overigens ook veel over andere vormen van financiering dan ‘eigen financieringskracht’. 

‘Maakt het in de toekomst nog uit dat technologische minuten duurder zijn dan fysieke minuten?'

Deelnemer webinar ‘Financiering van zorgtechnologie’

Zo stelde een van de deelnemers de vraag of pilots met domotica ertoe zouden kunnen leiden dat zorgverzekeraars die in hun pakketten gaan opnemen. Waarop Robin en zijn collega Kelsey Benning, adviseur strategie & netwerken, aangaven dat Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bezig is met een databank voor erkende technologieën. Dus dat zou inderdaad het perspectief kunnen bieden om sommige zorgtechnologie straks ook vanuit de zorgverzekeraar vergoed te krijgen. 

Mega-uitdaging: iedere minuut gaat tellen

Tot slot deed een van de deelnemers nog een rake observatie, die op veel bijval kon rekenen. Namelijk dat we voor een mega-uitdaging staan: meer zorgvragers en minder zorgverleners. “Iedere minuut gaat straks tellen. Maakt het in de toekomst dan nog uit dat technologische minuten duurder zijn dan fysieke minuten?”

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen via ons blog en LinkedIn! Of neem contact met ons op over financiering rondom slim incontinentiemateriaal.

 

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
verzorgende houdt arm van cliënt vast

Personeelstekort in de zorg

Het schreeuwende tekort aan zorgmedewerkers houdt iedereen bezig. De overheid, beleidsmakers in de zorg, onderzoekers, opiniemakers: van alle kanten proberen betrokkenen oplossingen te vinden voor dit enorme probleem. Ook bij Abena zoeken we, samen met zorgorganisaties, elke dag naar manieren om de kloof tussen zorgvraag en -aanbod te verkleinen. In de praktijk zien we daarbij dat investeringen in kwaliteit goed hand in hand kunnen gaan met tijdwinst en kostenbesparingen.

Lees meer
Zorgverlener en cliënt Abena Nova kijken naar de app

Aan het woord: Abena Nova gebruiker Gieneke

Cliënt Gieneke en zorgmedewerker Diana zijn de pioniers die Abena Nova in gebruik hebben genomen bij Marijke Hiem, een van de locaties van zorgaanbieder Alliade. In een openhartig interview vertellen ze over hun ervaringen met het slimme incontinentiemateriaal.

Lees meer

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: