Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Vragen over het Forest Stewardship Council (FSC)

In deze blog beantwoordt productmanager Twan Peltzer drie vragen over het Forest Stewardship Council (FSC). Een keurmerk dat je niet zomaar krijgt! Maar wat moesten we bij Abena daar dan allemaal voor doen? 

Drie vragen aan Twan Peltzer over Het Forest Stewardship Council (FSCTM)

Bij Abena hechten we veel waarde aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Het FSCTM-keurmerk toont aan of de van bomen verkregen grondstoffen in een product afkomstig zijn uit duurzame bosbouw. Voor ons een erg belangrijk keurmerk dus. Om het FSCTM-keurmerk te krijgen, moeten wij de afkomst van onze bosbouw kunnen traceren. En daar komt heel wat bij kijken. Twan beantwoord een aantal veel gestelde vragen. 

1. Wat moet je doen om het FSCTM-keurmerk te krijgen?

Op de eerste plaats moeten we natuurlijk heel veel documentatie aanleveren over waar we onze grondstoffen vandaan halen. Maar we moeten als organisatie ook aan eisen voldoen op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en de bescherming van arbeidsrechten. Klik hier voor de 10 FSC-principes.

Abena ziet er streng op toe dat elke leverancier die tijdens het productieproces in aanraking komt met onze FSCTM-gecertificeerde producten zelf ook FSCTM-gecertificeerd is. Dat geldt dus voor iedereen die verantwoordelijk is voor het planten, kweken en kappen van de bomen, tot en met de hout- en papierfabrieken en de fabrieken waar onze producten worden gemaakt.

Hiervoor hebben wij experts in dienst, die ISO 50001-gecertificeerd zijn én opgeleid zijn door het FSCTM. Zij zorgen ervoor dat onze FSCTM-gecertificeerde producten aan alle eisen voldoen. Onze klanten kunnen dan ook altijd vertrouwen op volledige transparantie rondom hun aankoop.

2. Wat voegt Abena's FSCTM certificering toe voor onze klanten?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Niet alleen neemt de vraag naar duurzame producten toe, bedrijven worden zich ook steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid voor het behoud van een leefbare planeet. Voor Abena is dat niet nieuw: duurzaamheid zit namelijk in ons DNA. Onze FSCTM-certificering is de officiële erkenning daarvan.

Voor onze klanten betekent het keurmerk enerzijds een bevestiging van wat ze al wisten: dat Abena mens, milieu en maatschappij vooropstelt bij alles wat we doen. Met het keurmerk laten we ook zien dat we samenwerken met de beste experts ter wereld, zowel voor onze eigen producten als voor de producten die we inkopen. Verder hebben onze klanten nu ook de garantie dat al onze FSCTM-gecertificeerde producten volledig traceerbaar zijn – en dat we complete documentatie hebben bij onze overige 36.000 producten. 

3. Waarom vindt Abena ecolabels belangrijk?

Niet alleen de bossen gaan ons aan het hart, ook de toekomst van onze kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Wij willen alles doen wat in onze macht ligt om te zorgen dat zij later nog een leefbaar klimaat hebben en voldoende natuurlijke hulpbronnen. Die wens staat centraal bij alles wat we doen. Daarom zijn ecolabels een speerpunt in onze wereldwijde bedrijfsstrategie. En het is prettig dat ze naar onze klanten en leveranciers uitstralen dat Abena een bedrijf is dat met trots zijn verantwoordelijkheid neemt. 

 

4. Welke duurzame stappen zet Abena verder?

Vanuit Abena hebben we ons verbonden aan 4 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG) van de Verenigde Naties:

– Minder CO2-uitstoot door energiegebruik te optimaliseren (SDG 7)
– Stimuleren van duurzame groei onder goede (arbeids-)omstandigheden (SDG 8)
– Productie- en inkooppatronen wereldwijd verbeteren zonder productkwaliteit te verliezen (SDG 12)
– Ecosystemen beschermen en het verlies aan biodiversiteit tegengaan (SDG 15)

Concreet betekent dit dat Abena elke dag stappen zet om de volgende doelstellingen voor 2030 te realiseren:

Duurzame doelen abena

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
verzorgende houdt arm van cliënt vast

Personeelstekort in de zorg

Het schreeuwende tekort aan zorgmedewerkers houdt iedereen bezig. De overheid, beleidsmakers in de zorg, onderzoekers, opiniemakers: van alle kanten proberen betrokkenen oplossingen te vinden voor dit enorme probleem. Ook bij Abena zoeken we, samen met zorgorganisaties, elke dag naar manieren om de kloof tussen zorgvraag en -aanbod te verkleinen. In de praktijk zien we daarbij dat investeringen in kwaliteit goed hand in hand kunnen gaan met tijdwinst en kostenbesparingen.

Lees meer
Zorgverlener en cliënt Abena Nova kijken naar de app

Aan het woord: Abena Nova gebruiker Gieneke

Cliënt Gieneke en zorgmedewerker Diana zijn de pioniers die Abena Nova in gebruik hebben genomen bij Marijke Hiem, een van de locaties van zorgaanbieder Alliade. In een openhartig interview vertellen ze over hun ervaringen met het slimme incontinentiemateriaal.

Lees meer

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: