Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

De antimicrobiële handschoen: verkleint het risico op verspreiding ziektekiemen

Antimicrobiële handschoenen verkleinen het risico op verspreiding ziektekiemen

Iedereen die in de zorg werkt, kent het protocol voor het gebruik van disposable handschoenen. Kort door de bocht komt het erop neer dat je ze verwisselt als ze vies zijn. Maar wat is vies? Bacteriën en virussen zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar kunnen wel veel ellende veroorzaken. Daar weten we sinds de Covid-19 pandemie alles van. Met onze nieuwe antimicrobiële handschoenen is het mogelijk om op eenvoudige wijze de verspreiding van deze miniscule boosdoeners fors terug te dringen. 

Onze antimicrobiële handschoenen bevatten een speciale kleurstof die onder invloed van lucht en licht singletzuurstof aanmaakt, dat celwanden van bacteriën en virussen vernietigt. Dit proces start binnen een fractie van een seconde en na 5 minuten is ruim 99% van een aantal veel voorkomende ziekteverwekkers dood. Denk daarbij aan MRSA, SARS-CoV-2 (het Covid-19 virus), Staphylococcus aureus en het norovirus. 

"Bacteriën en virussen zijn met het blote oog niet zichtbaar, maar kunnen wel veel ellende veroorzaken."
Lizzy Bruno Product Manager huidverzorging en infectiepreventie Abena Healthcare
Lizzy Bruno
Product Manager

Het doorbreken van de besmettingsketen

Dit maakt de handschoenen bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld een IC of corona cohort-afdeling. Daar liggen kwetsbare patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Tijdens de verzorging komen verpleegkundigen in aanraking met lichaamsvloeistoffen van patiënten, zoals bloed en urine, ze bedienen de apparatuur rondom het bed en pakken materialen uit kasten en laden. De verspreiding van microben is dan zo gebeurd. Maar niet met antimicrobiële handschoenen. Daarmee wordt de besmettingsketen doorbroken. Komt een microbe op je handschoen, dan is deze dood voordat je de omgeving van de patiënt hebt kunnen besmetten.

Bijzonder resistente micro-organismen

Ook binnen de ouderen- en verstandelijk beperktenzorg zijn de handschoenen een uitkomst. In deze zorginstellingen wonen altijd wel mensen die MRSA of een ander bijzonder resistent micro-organisme (BMRO) bij zich dragen. Soms voor de rest van hun leven. Ze worden er zelf niet ziek van, maar vormen wel een potentieel risico voor mensen met een zwakke gezondheid, waarvan er juist op deze plekken veel wonen. Het gebruik van antimicrobiële handschoenen bij de verzorging van mensen met een BMRO, verkleint het risico op het overdragen van de bacterie aanzienlijk. Ook kunnen de handschoenen een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen van een uitbraak van het norovirus in zorginstellingen. Daarmee kan een boel leed voorkomen worden.

Een sample ontvangen?

Vraag een gratis sample aan van onze antimicrobiële handschoenen of stel je vraag.

De toegevoegde waarde van antimicrobiële handschoenen

Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat is nu precies de toegevoegde waarde van antimicrobiële handschoenen?”. “Het verkleint het risico op de overdracht van ziektekiemen”, is dan altijd mijn antwoord. “Maar het voorkomt het niet.” Het besmettingsrisico tot nul reduceren kan niet als je het over infectiepreventie hebt. Willen we koste wat kost voorkomen dat een infectie zich verspreidt, dan moeten we allemaal of een maanpak aandoen of altijd op 1,5 meter afstand van elkaar blijven. Dat is natuurlijk niet wenselijk als je een zorginstelling leefbaar wilt houden. Je moet dan concessies doen. Dat kan op een verantwoorde manier door een goede risicoanalyse op te stellen. Heb ik te maken met patiënten met een zwakke of met een goede gezondheid? Daar stem je je handelen op af. 

Wetenschappelijke studies tonen de effectiviteit aan

En dan de antimicrobiële handschoenen alleen inzetten voor de verzorging van de meest kwetsbaren? Dat sowieso. Maar waarom zou je ze niet voor iedereen gebruiken als de prijs nagenoeg hetzelfde is, ze prettig in het gebruik zijn en voldoen aan alle eisen die nodig zijn voor de zorg? Omdat niet met harde cijfers aan te tonen is met hoeveel het aantal besmettingen in de praktijk afneemt? Want inderdaad, dat kunnen we niet, maar dat is niet omdat de handschoenen niet werken. We kunnen het effect ervan in de praktijk niet meten om de eenvoudige reden dat er ook altijd andere beïnvloedende factoren zijn. Misschien was iedereen extra alert op het protocol of werden ook isolatiemateriaal en mondmaskers gedragen. Feit is dat onze antimicrobiële handschoenen een groot aantal virussen en bacteriën binnen een mum van tijd doden, want dat blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. En dat een afname van het aantal ziekteverwekkers de kans op de verspreiding van een ziekte aanzienlijk verkleint. Dat is toch waar het om gaat? 

Lees hier meer over onze anti-microbiële handschoenen.

Hands-on infectiepreventie in jouw organisatie?

28 praktische hygiënetips voor betere infectiepreventie

Downloads

* 1. Determination of the Virucidal Activity (ASTM D7907-14) of NB-AB-AMPF-030-SE-VBLU-EN6N Antimicrobial Nitrile Powderfree Examination Gloves (Blue), Test Report No.: VX-TR-22-0152.

2. Australian Government Department of Health, Therapeutic Goods Administration (TGA), Surrogate Viruses for Use in Disinfectant Efficacy Tests to Justify Claims Against COVID-19.

3. United States Environmental Protection Agency (EPA), Instructions for Review of Pesticide Registration Improvement Act (PRIA) Submissions for Products Eligible for Inclusion on List

N: Submission Information for Registrants.

 

Uit onze blog

 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal
Alles
 • Alles
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
 • Slim incontinentiemateriaal

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: