Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Nieuwe standaard: de antimicrobiële handschoen

"Antimicrobiële handschoenen worden de nieuwe standaard in onderzoeks-handschoenen"

Product Manager Lizzy Bruno is al jarenlang bezig met de ontwikkeling van een nieuw type onderzoekshandschoen: de antimicrobiële handschoen. En ze is ambitieus: “Antimicrobiële handschoenen worden de nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen.”

Waarom ga je voor een nieuwe standaard?

Infectiepreventie is één van de grote uitdagingen waar ziekenhuizen en zorginstellingen dagelijks mee te maken hebben. We weten uit onderzoek dat de meeste ziektewekkers via de hand verspreid worden: dat is ook de reden dat we uitgebreide handhygiëne en desinfectie-instructies hebben, én dat we medische handschoenen dragen tijdens het uitvoeren van zorghandelingen.”

“Alleen, dit zijn allemaal vormen van passieve bescherming: je minimaliseert het aantal microben – ook wel micro-organismen – dat je bij je draagt, vóórdat je met de zorghandeling begint. Maar tijdens de handeling kunnen ze gewoon verspreid worden. En dat kan anders. Met onze antimicrobiële handschoenen bieden we een actieve bescherming: zodra de ziekteverwekkers op de handschoenen komen, worden ze gedood. Op die manier voorkom je dat ziektewekkers via de handschoen verspreid worden.” 

"Uit recent onderzoek blijkt dat de handschoenen ook effectief zijn tegen het Covid-19 virus."*
Lizzy Bruno Product Manager huidverzorging en infectiepreventie Abena Healthcare
Lizzy Bruno
Product Manager

Hoe werken de antimicrobiële handschoenen?

“Onze handschoenen werken met behulp van een fotodynamisch proces. Dat wil zeggen dat de werkzame stof in de handschoen activeert wanneer deze in aanraking komt met licht en zuurstof. De bacteriedodende reactie begint in 4 microseconden en vernietigt gemiddeld binnen 5 minuten meer dan 99% van de ziekteverwekkers. De handschoenen zijn uitgebreid getest op verschillende microben, waaronder alle BRMO’s.”

 

De handschoenen zijn onder andere bewezen effectief* tegen:

“We hebben strenge eisen gesteld tijdens de ontwikkeling van de handschoenen. Ze mogen geen (giftige) biociden bevatten, niet afgeven, geen bacterieresistentie creëren, bestaande zorgprotocollen niet beïnvloeden, en ze moeten snel werken én betaalbaar zijn. Een flinke wensenlijst, maar het is allemaal gelukt. Daarom durven we ook te stellen dat onze antimicrobiële handschoenen de nieuwe standaard in onderzoekshandschoenen worden.”

Duren die 5 minuten niet te lang, voor de microben gedood worden?

“We weten uit onderzoek dat handschoenen gemiddeld 10 minuten gedragen worden. Je hebt er tijdens het gebruik dus al profijt van. Natuurlijk draag je in de praktijk handschoenen soms wat korter of wat langer. Het belangrijkste is dat de handschoen metéén werkt. En dat ze blijven werken, zolang er maar zuurstof en licht in contact komen met de werkzame stof. Het is vaak ook helemaal niet nodig om de ziekteverwekker volledig uit te schakelen; een verzwakking kan een infectie, en al het bijkomend leed, al voorkomen.”

“We hebben diverse bacteriën, schimmels en protozoën laten testen om de effectiviteit van onze handschoenen te bewijzen. Sommige micro-organismen worden sneller gedood dan anderen. Daarom hanteren we altijd een gemiddelde tijd, wanneer we het hebben de onderzoeksresultaten. Maar de reactie vindt altijd in 4 microseconden plaats, bij alle microben.”

Een sample ontvangen?

Vraag een gratis sample aan van onze antimicrobiële handschoenen of stel je vraag.

Je zei dat de handschoenen geen bacterieresistentie creëren, hoe zit dat? En waarom is dat belangrijk?

“Antibioticaresistentie maakt jaarlijks 30.000 slachtoffers in de EU. Het is een grote bedreiging voor de wereldgezondheidszorg. Daarom was bij de ontwikkeling een van de harde eisen dat de handschoen geen bacterieresistentie creëert. En die kans wordt zeer klein geacht, door de manier waarop de bacteriedodende reactie werkt.”

“De werkzame stof, die we de Sensitizer noemen, is een speciaal ontwikkelde kleurstof die reageert wanneer hij met licht en zuurstof in aanraking komt. De reactie creëert geactiveerde zuurstof, of singletzuurstof: een stof die zeer reactief is en celwanden van bacteriën, lipiden en eiwitten vernietigt. Tijdens de reactie wordt de hele cel aangevallen. De schade die dit aanricht is zo groot, dat de bacterie zich er niet op kan aanpassen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld antibiotica, die zich vaak richten op één deel van het micro-organisme.”

En hoe werkt die reactie wanneer hij in aanraking komt met mensen of objecten?

“De handschoenen zijn ‘non-leaching’. Dat wil zeggen dat ze zo zijn ontworpen dat de Sensitizer er niet af- of uitgespoeld kan worden en dat deze niet overgedragen wordt op patiënten of objecten. De handschoenen zijn veilig voor de huid en voldoen aan alle richtlijnen en normen op dit gebied, waardoor ze ook geschikt zijn voor alle zorghandelingen.”

Dus met zo'n handschoen aan, kunnen infecties niet meer verspreid worden?

“Nee, het is geen wondermiddel. Om een infectie te veroorzaken is een bepaalde hoeveelheid ziekteverwekkers nodig. Dit varieert per ziekteverwekker, maar hangt ook af van de omstandigheden. Zo spelen het immuunsysteem van de patiënt en de plaats van overdracht ook een rol. Maar de handschoen is wel actief bezig met het bestrijden van de ziekteverwekker, waardoor de kans op infectie kleiner wordt.”

“Het is vooral handig in intensieve zorgsituaties, bijvoorbeeld op de IC. Wanneer een zorgprofessional veel handelingen uitvoert met hetzelfde paar handschoenen, helpt het enorm als er ook actieve bescherming plaatsvindt. Maar het is ook uitermate geschikt voor minder intensieve zorgverlening, zoals bij een huisartsbezoek of tandartscontrole. De actieve bescherming draagt bij aan de bestaande infectiepreventiemaatregelen.”

"Vaak hangt er aan zo’n mooi verhaal ook een stevig prijskaartje, waardoor organisaties toch niet overstappen. Daarom hebben we ingezet op een betaalbaar product."
Lizzy Bruno Product Manager huidverzorging en infectiepreventie Abena Healthcare
Lizzy Bruno
Product Manager

Je bent al een tijd bezig met deze nieuwe handschoenen. Waarom heeft het zo lang geduurd?

“Allereerst natuurlijk om te garanderen dat de handschoenen voldoen aan de hoge kwaliteitseisen die Abena stelt aan al haar producten. Maar ook de Covid-pandemie heeft voor flinke vertraging gezorgd. Daarover gesproken: uit recent onderzoek blijkt dat de handschoenen ook effectief zijn tegen het Covid-19 virus!”*

En hoe ga je ervoor zorgen dat deze handschoenen écht de nieuwe standaard worden?

“Het begint allemaal bij een transparant en duidelijk verhaal. De handschoenen bieden een actieve bescherming tegen infecties, zonder nadelige gevolgen voor de cliënt. Bovendien zijn ze direct toe te passen binnen de huidige protocollen. En ze zijn bewezen effectief tegen alle BRMO’s, MRSA én Covid-19.* Een rondgang langs de ziekenhuizen leert al dat het merendeel zou kiezen voor antimicrobiële handschoenen, als ze de keus moesten maken.”

“Vaak hangt er aan zo’n mooi verhaal ook een stevig prijskaartje, waardoor organisaties toch niet overstappen. Daarom hebben we ingezet op een betaalbaar product. Op die manier kunnen we de keuze volledig leggen bij de infectiepreventiespecialist van de zorgorganisatie: passieve of actieve bescherming, waar kies je voor? Dat lijkt mij geen moeilijke keuze.”

Krijg grip op infecties!
Ga direct aan de slag met de gratis toolbox.

Downloads

* 1. Determination of the Virucidal Activity (ASTM D7907-14) of NB-AB-AMPF-030-SE-VBLU-EN6N Antimicrobial Nitrile Powderfree Examination Gloves (Blue), Test Report No.: VX-TR-22-0152.

2. Australian Government Department of Health, Therapeutic Goods Administration (TGA), Surrogate Viruses for Use in Disinfectant Efficacy Tests to Justify Claims Against COVID-19.

3. United States Environmental Protection Agency (EPA), Instructions for Review of Pesticide Registration Improvement Act (PRIA) Submissions for Products Eligible for Inclusion on List

N: Submission Information for Registrants.

 

Uit onze blog

  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • Slim incontinentiemateriaal
Alles
  • Alles
  • Actueel
  • Beleid
  • Casuïstiek
  • Duurzaamheid
  • Expertise
  • Innovatie
  • Slim incontinentiemateriaal

Nooit meer misgrijpen met de verbruikersmatrix

Theo (zorgspecialist van Abena) vertelt hoe hij de verbruikersmatrix heeft ingezet om te zorgen dat een van onze klanten altijd voldoende voorraad heeft.
Lees meer

Accepteer jij natte bedden bij jouw cliënt?

Bij veel zorgorganisaties komen natte bedden regelmatig voor. Theo Onderstal is ervan overtuigd dat natte bedden er niet bij horen.
Lees meer

Drijfveren en drempels voor implementatie MedTech

Zorgprofessionals die nog niet met medische technologie werken, staan daar in grote meerderheid (85%) wel voor open. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit ...
Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: