Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Afsluiting Slimme Zorg Estafette: videoboodschap minister Helder over zorginnovatie

Gisteren vond de afsluiting plaats van de Slimme Zorg Estafette 2022. Na een kort welkomstwoord schakelde dagvoorzitter Stefan Wijers over naar minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder, die een videoboodschap had opgenomen voor de deelnemers.

Minister Helder benadrukte in haar videoboodschap dat innovatie voor haar een ongelooflijk belangrijk onderwerp is, omdat de vraag naar zorg en ondersteuning de komende jaren sterk blijft toenemen. “En dat terwijl we in deze krappe arbeidsmarkt niet steeds meer mensen hebben om het werk in de zorg te doen, zoals we ook niet steeds meer geld hebben om aan de zorg uit te geven.”

“We kunnen blijven klagen over tekorten, maar ik vind dat we beter kunnen kijken hoe we de zorg anders kunnen organiseren.”

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport

 

“Kijken hoe we de zorg anders kunnen organiseren”

“Ik ben graag realistisch”, stelde de minister. “We kunnen blijven klagen over tekorten, maar ik vind dat we beter kunnen kijken hoe we de zorg anders kunnen organiseren. Met de mensen die we hebben. En met de middelen die we hebben. Want daar zullen we het gewoon mee moeten doen.”

Heupairbag

“Innovatie gaat ons daar geweldig bij helpen”, vervolgde minister Helder. Daarbij verwees ze naar haar eigen ervaring in de langdurige zorg. Ook haalde ze een concreet voorbeeld aan van succesvolle zorginnovatie in de praktijk: de heupairbag voor ouderen. Die kan een gebroken heup bij een val voorkomen; en daarmee een ziekenhuisopname, revalidatie, thuiszorg en heel veel leed.

“Uiteindelijk blijven mensen daardoor langer zelfstandig. En wie wil dat nou niet. Zo’n heupairbag moeten we dus eigenlijk overal in Nederland beschikbaar hebben, voor de mensen die daar baat bij hebben.”

Beeldzorgteam

Ook tijdens de Slimme Zorg Estafette had de minister mooie voorbeelden van zorginnovaties voorbij zien komen. Ze noemde specifiek het beeldzorgteam van de wijkverpleging in Oegstgeest, waarmee cliënten op het moment dat het hen uitkomt contact kunnen hebben met de wijkverpleegkundige.

“Dat geeft vrijheid en maakt minder afhankelijk. Terwijl cliënten de zorg nog steeds ervaren als heel persoonlijk. Bovendien zorgt het beeldzorgteam ervoor dat de collega’s in de wijk meer tijd hebben voor de mensen die wel fysieke zorg nodig hebben.”

“We hebben niet de luxe om nog langer te wachten. 
In de zorg is de toekomst al lang begonnen.”

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport

“En last but not least; wijkverpleegkundigen voor wie het fysieke werk te zwaar wordt, kunnen vaak wel beeldzorg verlenen. Zo kunnen de mensen die we zo hard nodig hebben, dus ook nog eens langer aan het werk blijven.”

“Voorbeelden behouden, versnellen en overal toepassen”

Minister Helder sloot haar boodschap af met de conclusie dat er nog heel wat te winnen valt. “Laten we daarom dit soort voorbeelden behouden, versnellen en overal toepassen. We hebben niet de luxe om nog langer te wachten. In de zorg is de toekomst al lang begonnen.”

Conny Helder in Grip!: “We moeten blijven innoveren, want het arbeidsmarktprobleem gaat niet weg”

Ruim een jaar geleden spraken we zelf uitgebreid met Conny Helder over innovatie, toen nog in haar hoedanigheid als bestuurder van tanteLouise en bestuurslid van ActiZ.
Een verslag van dit interview lees je in ons eMagazine GRIP!, samen met andere inspirerende verhalen van bestuurders en managers in de zorg. Interesse? Vraag nu jouw gratis exemplaar aan.

Met de afsluiting van de Slimme Zorg Estafette 2022 eindigt ook onze berichtgeving over de SZE. Dat neemt niet weg dat we volop aandacht blijven besteden aan zorginnovatie. Via ons blog en LinkedIn houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen!

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie

Grip op kwaliteit bij inkoop van handschoenen

Wat heeft een aanbestedingstraject rond de inkoop van handschoenen te maken met goede zorg? Léon Moonen, stafadviseur medische middelen bij Maastricht UMC+ (MUMC+) beantwoordt deze vraag en geeft tips.

Lees meer
challenge meer grip op huidzorg bij Dichterbij

Grip op goede huidzorg bij Dichterbij

Praktijkverpleegkundige Daisy van Gellecom (Dichterbij) en productspecialist Jet van Kessel (Abena) werken intensief samen met de medewerkers van Dichterbij. Doel: meer grip op goede huid- en continentiezorg, door het vergroten van kennis en het stroomlijnen van het productassortiment.

Lees meer
Slimme-Zorgestafette-inkoopkosten-in-de-zorg

Kostenstijgingen in de zorg

Deze hele maand staat ons blog in het teken van de Slimme Zorg Estafette 2022. Vandaag echter geen verslag van een workshop of webinar, maar aandacht voor een onlangs verschenen persbericht waarin inkoopcoöperatie Intrakoop een explosieve stijging van de zorgkosten voorspelt. De stijgende zorgkosten maken de inzet van slimme zorgtechnologie immers urgenter dan ooit.

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: