Gepersonaliseerde en toekomstbestendige zorg

Abena Nova heeft een positieve impact op de hele organisatie. Bekijk de ervaringen van bewoners, zorgprofessionals en organisaties.

Abena Nova in gebruik bij:

Zorggroep Elde Maasduinen

"De tijd die we besparen, besteden we aan het welzijn van de bewoners."
José van den Langenberg & Ine van Gestel
Ambassadeurs Abena Nova zorggroep Elde Maasduinen

José & Ine delen hun ervaringen in het gebruik van Abena Nova

De 2.000 medewerkers en 1.400 vrijwilligers van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) zetten zich dag en nacht in voor de zorg van zo’n 3.500 ouderen in Midden- en Noordoost-Brabant. Op locatie De Vlaswiek, een kleinschalig verpleeghuis in Liempde, maakt ZGEM sinds kort gebruik van Abena Nova.

Hoe bevalt het de bewoners en de medewerkers? Brengt het slimme incontinentiemateriaal wat ze ervan verwacht hadden? En hoe implementeer je zo’n zorginnovatie in de praktijk?

José van den Langenberg (verzorgende IG) en Ine van Gestel (verzorgende IG), die tijdens een pilotproject als ‘ambassadeurs’ fungeerden, delen hun ervaringen.

Wat houdt jullie rol in als ambassadeur precies in?

José: “Op de eerste plaats het team enthousiast houden. Maar dat is hier niet zo moeilijk. Iedereen wilde meewerken en de meeste medewerkers hoefden niet echt overtuigd te worden.”

 Ine: “Alleen in het begin moesten we wel eens uitleggen waar de meerwaarde in zat. Dan gaven we aan: probeer het nou gewoon een paar weken. En gaandeweg is iedereen enthousiast geworden.”

 

Wanneer besloten jullie om met Abena Nova aan de slag te gaan? En waarom?

José: “Eigenlijk waren we er twee jaar geleden al mee bezig. We zochten naar manieren waarop we het beste konden omgaan met continentiezorg op de afdeling. Voor mensen met dementie is het elke keer een prikkel als je ze naar de wc brengt, zeker als dat voor niks blijkt te zijn. Terwijl wij mensen juist niet onnodig willen belasten. Het gaat ons om het welbevinden van de bewoners.” 

ABENA Nova FLEX - Product with phone

Kunnen jullie al zeggen wat de inzet van Abena Nova oplevert?

José: “Er is een evaluatie geweest. Uit de grafieken blijkt dat er minder verschoningen nodig zijn op een dag. Daardoor is het verbruik van incontinentiemateriaal ook minder. En voorheen moesten we op één dag wel eens drie bedden extra verschonen; ook dat is een heel stuk minder geworden. Dat levert allemaal tijdwinst op. Maar het heeft vooral het welbevinden van de bewoners veel goed gedaan.”

Pilot geslaagd dus. En nu?

José: “Eigenlijk zijn we van de pilot geruisloos overgegaan op dagelijks gebruik. En nu zijn we gevraagd om het ook op onze andere afdeling op te starten.”

Ine: “Zometeen hebben we een Zoom-meeting met de collega’s van Innovatie, om onze verhalen te delen. En daarna met BrabantZorg, een collega-organisatie. Die willen ook graag weten hoe het ons bevalt.”

 

Meer weten over hoe de pilot aangepakt werd? Of welke concrete voordelen de bewoners merkten? Je leest het in het Abena Nova eBook. 

Vernieuwd Abena Nova eBook

Ervaringen met Abena Nova van beleidsmakers, managers en zorgverleners in de praktijk. Aangevuld met o.a. ervaring van een cliënt. Download het eBook ‘De impact van slim incontinentiemateriaal’.

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: