Drijfveren, drempels en draagvlak voor innovatie

Een onderzoek onder 310 verzorgenden en verpleegkundigen in de ouderen- en gehandicaptenzorg

Cliënt belangrijkste drijfveer voor inzet MedTech

Voor de acceptatie van MedTech lijkt cliëntenwelzijn de belangrijkste drijfveer te zijn onder verpleegkundigen en verzorgenden. Dat is een van de belangrijkste conclusies van het onderzoeksrapport van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect, naar drempels en drijfveren bij de inzet van MedTech onder 310 zorgprofessionals in de ouderen- en gehandicaptenzorg. 

Aanleiding van het onderzoek

Slim incontinentiemateriaal kan de langdurige zorg in Nederland een werkdrukverlichting van 1.900 FTE per jaar opleveren, zo berekende Vilans anderhalf jaar geleden. Maar voor een succesvolle implementatie is draagvlak nodig. Niet alleen onder beleidsmakers, bestuurders en managers, maar ook en vooral bij de mensen die ermee moeten werken. 

Dat geldt voor slim incontinentiemateriaal, maar ook voor andere zorginnovaties. Daarom hebben we laten onderzoeken hoe verpleegkundigen en verzorgenden aankijken tegen zorgtechnologie in het algemeen en slim incontinentiemateriaal in het bijzonder. 

Wat zijn hun drijfveren? En welke drempels ervaren ze? 

"Uit onderzoek blijkt dat slechts 28% van de zorgverleners regelmatig spreken over ontwikkelingen in de medische technologie"
Whitepaper 'Drempels en drijfveren voor de inzet van medische technologie'

Drempels voor innovatie

De belangrijkste drempel voor innovatie is het gebrek aan kennis over de nieuwe ontwikkelingen (46%). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze ontwikkelingen geen belangrijk onderwerp van gesprek zijn. Slechts 28% spreekt er regelmatig met collega’s over. 

Aanbevelingen

Op basis van hun onderzoeksresultaten en conclusies, hebben de onderzoekers van Markteffect enkele concrete aanbevelingen geformuleerd voor zorgorganisaties die werk willen maken van de implementatie of opschaling van MedTech.

 

Benieuwd geworden naar dit onderzoek en de aanbevelingen? Download het Whitepaper ‘Drempels en drijfveren voor de inzet van medische technologie’ hier

Onderzoek naar Drempels & drijfveren voor de inzet van medische technologie

In opdracht van Abena deed onderzoeksbureau Markteffect onderzoek onder 310 verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Andere onderzoeken

HHN - Vilans (1)

Abena Nova: bewezen effectief

Lees meer
man duwt oudere in rolstoel

Werkdrukverlichting door slim incontinentiemateriaal

Lees meer
onderzoeken naar abenanova

Onderzoeken naar Abena Nova

Lees meer
medtech

Medische technologie verlicht de zorg

Lees meer
zorginn in praktijk

Zorginnovatie in de praktijk: slim incontinentiemateriaal

Lees meer
uitkomst pilots

Vilans: Uitkomst pilots ‘slimme inco’ projectgroep Anders Werken

Lees meer
man en kleindochter spelen schaak

Praktijkervaringen

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: