Prijswinnend slim incontinentiemateriaal

Bekroond met diverse nationale en internationale prijzen en onderscheidingen

Abena Nova wint Europese zorgprijs: Dr. Kate Granger Award

Abena Nova en de gebruikers ervan zijn bekroond met de Dr. Kate Granger Award. Abena Nova staat ook wel bekend als het slimme incontinentiemateriaal dat het mogelijk maakt om het aantal natte bedden terug te dringen met 76%. Zo streven we samen met zorgprofessionals naar een beter welzijn van de cliënt, minder verspilling, een vermindering van kosten en een lagere werkdruk. 

De uitreiking vond plaats tijdens de internationale zorgconferentie HIMSS Europe in Helsinki, Finland. 

Genomineerd door 'Zorgvernieuwer 2019' Evean Oostergouw

Abena Nederland werd voor de Kate Granger Award genomineerd door de manager van zorginstelling Evean Oostergouw, die Abena Nova in 2018 implementeerde binnen een van haar verpleeghuizen. Hier nam het aantal natte bedden met 76% af dankzij het slimme incontinentiemateriaal. Tegelijkertijd leidde het tot een verlaging van de werkdruk; het gemiddelde aantal verschoningen ging met 30% omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag. Abena Nova draagt bij aan een oplossing voor de personeelstekorten in de zorg – één van de grootste problematieken van deze tijd. Ook werd er een kostenbesparing van 20% op incontinentiezorg gemeten, evenals een tijdsbesparing van 28%. Vanwege deze resultaten werd Evean in januari, samen met Stichting Philadelphia Zorg, door het Ministerie van VWS uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’.

Abena Nova: incontinentiemateriaal met sensoren en een app

Abena Nova is voorzien van slimme sensoren, die het verzadigingsniveau van het incontinentiemateriaal continu monitoren. Via een app kunnen zorgverleners, zoals medewerkers van een verpleeghuis, meekijken met deze gegevens. En is het incontinentiemateriaal verzadigd, dan krijgt de verantwoordelijke zorgmedewerker automatisch een seintje op zijn of haar mobiele telefoon. Dit stelt medewerkers in staat om het incontinentiemateriaal van cliënten precies op het juiste moment te verschonen.

Grote impact op het welzijn van mensen

De inzet van Abena Nova kan een grote impact hebben op het welzijn van cliënten in verpleeghuizen of andere instellingen, verklaart CEO Preben Terp-Nielsen van de Abena Group: “Door natte kleding en natte bedden te voorkomen, zorgt slim incontinentiemateriaal ervoor dat mensen minder ongemak, schaamte en onrust ervaren. Dit draagt rechtstreeks bij aan onze missie: het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met incontinentie.”

Verlichting van de werkdruk in de zorg

Daarnaast zorgt de inzet van slim incontinentiemateriaal voor een verlichting van de werkdruk in de zorg. “Het omgaan met incontinentie bij clënten is behoorlijk belastend voor zorgmedewerkers”, verklaart directeur Rob Basjes van Abena Nederland. “Het terugdringen van onnodige verschoningen is een rechtstreekse vermindering van die fysieke belasting. Ook winnen zorgprofessionals kostbare tijd, die ze aan andere belangrijke zorgtaken kunnen besteden.”

Dr. Kate Granger

De Kate Granger Awards zijn vernoemd naar de Engelse arts Dr. Kate Granger, die zich jarenlang inzette voor meer compassie en patiëntgerichtheid in de zorg, nadat zij zelf met kanker was gediagnostiseerd. Abena won de prijs in de categorie ‘team/organisation’. Daarnaast werden er awards uitgereikt in de categorieën ‘individual’ (gewonnen door Fleur Kapka, verloskundige bij het Barnsley ziekenhuis in Engeland) en ‘best use of innovation’ (gewonnen door verpleegkundigen van de Galway Clinic in Ierland).

Kate Granger was een Engelse geriater (specialist ouderengeneeskunde) en campagnevoerder voor betere patiëntenzorg. In 2011 werd zij gediagnosticeerd met kanker in de vorm van een tumor en startte zij vervolgens de “#hellomynameis” -campagne. Het doel van deze campagne was om zorgpersoneel aan te moedigen zichzelf aan patiënten voor te stellen.

In juli 2016 overleed Kate aan de gevolgen van haar ziekte. Op dat moment had Kate door haar campagne meer dan 47.000 volgers op twitter. Daarbij haalde Kate meer dan €280.000 op voor lokale hulp bij kanker en doneerde dit aan het Yorkshire Cancer Center Appeal.

In februari 2014 creëerde NHS England de Kate Granger Awards voor Compassionate Care. Deze jaarlijkse onderscheidingen zijn ter ere van Kate om “een persoon, team of organisatie te erkennen die een positief verschil heeft gemaakt voor de patiëntenzorg”.

Benieuwd wat er komt kijken bij de implementatie van slim incontinentiemateriaal?

Behaalde Awards

wint awards (1)

Abena Nova wint Awards

Lees meer
evean&philadelphia

Evean & Philadelphia: verpleeghuis van de toekomst

Lees meer
wint zorginnovatieprijs (1)

Abena Nova wint zorginnovatieprijs

Lees meer

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: