Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Zorgprofessional

Zoek hier
Generic filters
Exact matches only
Zoek hier
Generic filters
Exact matches only

Abena Nova: slim incontinentiemateriaal dat werkt!

Onderschreven door honderden zorgprofessionals én cliënten

Abena Nova is slim incontinentiemateriaal ontwikkeld door en bewezen in de praktijk. Honderden zorgprofessionals hebben het slimme incontinentiemateriaal uitvoerig getest en weten inmiddels dat werken met Abena Nova betere zorg voor de cliënt oplevert.

Met slim incontinentiemateriaal krijg je als zorgprofessional grip op het juiste verschoningsmoment. Daarmee heb je niet alleen grip op de kwaliteit van zorg aan cliënten, maar ook meer grip op tijd én kosten. Neem dat natte bed of die rode huid. Abena Nova is een slim hulpmiddel waarmee jij de juiste zorg en aandacht kan geven op het juiste moment.

Samen werken met Abena Nova betekent samen werken aan grip op goede zorg. Grip op kwaliteit van zorg, tijd van zorgverleners en kosten.

Abena Nova: bewezen resultaat

Abena Nova is inmiddels getest en geïmplementeerd in vele zorginstellingen. Het resultaat? Grip op natte bedden, een rode huid, fysieke belasting, een betere nachtrust. Alles voor een betere kwaliteit van leven én het bieden van zorg. En dat is bewezen. In een onafhankelijke proef geïnitieerd door het ministerie van VWS werden de resultaten van Abena Nova bij de inzet van twaalf cliënten gemeten.

Onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau Significant rapporteerde de resultaten in een uitgebreid eindverslag. Hieronder de opvallendste resultaten en een link naar het volledige rapport.

Minder natte bedden

76% minder natte bedden

Gedurende de proef met het nieuwe incontinentiemateriaal nam het aantal gevallen van natte bedden met 76% af.

Incontinentiemateriaal

30% minder verschoningen

Het gemiddelde aantal verschoningen ging van 3,5 omlaag naar 2,4 per cliënt per dag; een afname van 30%.

Kostenbesparing

20% kostenbesparing

Bij de 12 cliënten die deelnamen is een besparing van €46.000 (20%) op jaarbasis gerealiseerd.

Tijdwinst

28% tijdwinst

Bij de deelnemende cliënten werd 28% tijdsbesparing op continentiezorg gemeten (1.609 uur).

Levenskwaliteit

Levenskwaliteit cliënten

Niet meer het ongemak van een koud en nat bed. Ook rapporteerden zorgverleners minder schaamte en onrust bij cliënten.

Belasting medewerker

Belasting medewerkers

Minder fysieke belasting en minder werk aan het verschonen van kleding en beddengoed.

Bron: Eindverslag ‘Implementatie slim incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw’. Download hier het volledige rapport.

76% minder natte bedden
30% minder verschoningen

Implementatierapport Abena Nova. Onderzoek en rapportage door een onafhankelijk onderzoeksbureau.

Samenwerken, dé factor voor succes

Het uitvinden van slimme technologie is één, maar ermee leren werken is iets anders. Bij Abena staan we met beide voeten in de praktijk. En dat is ook hoe we Abena Nova, het slimme incontinentiemateriaal hebben ontwikkeld. Samen met zorgprofessionals. Technologie moet het mensenwerk ondersteunen en niet andersom. Begrijpelijke taal en met menselijke aandacht, dat is het uitgangspunt van Abena Nova. En die aandacht geven onze Nova specialisten graag aan jou. We nemen verantwoordelijkheid in het hele proces: van verkenning en opstarten met Abena Nova tijdens een pilot, het creëren van draagvlak in het team tot en met nauw contact tijdens de opschaling en implementatie van het slimme incontinentiemateriaal op de afdeling. Werken met Abena Nova is samen werken aan betere zorg.

Ontwikkeld door en bewezen in de praktijk

Stichting Philadelphia is Abena Nova partner vanaf het eerste uur. In 2015 startte een eerste kleine proef met het slimme incontinentiemateriaal bij Philadelphia in Leusden. In tegenstelling tot de ietwat sceptische verwachtingen vooraf, sloeg de Abena Nova vanaf dag één aan. En dus volgde in 2016 een grootschalige pilot. Anno 2021 wordt het slimme incontinentiemateriaal op zestien verschillende Philadelphia locaties gebruikt met de ambitie om verder op te schalen.

Dit partnerschap heeft een grote bijdrage geleverd aan het huidige succes van Abena Nova. Het slimme incontinentiemateriaal is continu verbeterd op basis van inzichten tijdens het verplegen en verzorgen van cliënten. Abena Nova sluit daardoor goed aan bij de praktijk. Dé sleutel tot succes.  Abena Nova heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. In 2018 beloond met de zorginnovatieprijs en in 2019 met de Kate Granger Award. Daarnaast heeft het Ministerie van VWS, Stichting Philadelphia Zorg en Evean uitgeroepen tot ‘Zorgvernieuwer 2019’ door de inzet van het slimme incontinentiemateriaal. Meer weten over het partnerschap met Philadelphia? Lees het hier

Hoe het werkt?

Aan het incontinentiemateriaal wordt een Abena Nova clip bevestigd. In het incontinentiemateriaal zitten geïntegreerde sensoren die verbonden zijn met de clip. De clip staat via de Cloud in contact met de app op de telefoon van de zorgverlener en stuurt de metingen vanuit de sensoren door.

Zodra er urine in het incontinentiemateriaal komt, registreert de sensor dat en houdt dit realtime bij in de app. Zo heeft de zorgverlener inzicht in de actuele situatie en kan de verschoning plannen.

Abena Nova Driehoek werking slim incontinentiemateriaal

Abena Nova in de praktijk

Bekijk de video en lees in het onafhankelijke rapport alles over de implementatie van Abena Nova en de resultaten bij verpleeghuis Evean.

Is jouw instelling klaar voor Abena Nova?

Check binnen één minuut of jouw instelling klaar is voor slim incontinentiemateriaal.

Volg de ontwikkelingen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontvang als eerste kennisdocumenten uit de praktijk.

Uit onze blog

 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Alles
 • Alles
 • Abena Nova praktijkervaring
 • Actueel
 • Beleid
 • Casuïstiek
 • Duurzaamheid
 • Expertise
 • Innovatie
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova projectleider St. Elisabeth

Al 31 jaar werkt Angelique Suijkerbuijk in het St. Elisabeth. Toen ze vanwege rugklachten niet meer als verzorgende aan het bed kon staan, is ze zich verder gaan scholen. Eerst deed ze de opleiding tot praktijkopleider en daarna ook nog de HBO-V. Nu begeleidt ze als projectleider de implementatie van Abena Nova binnen haar organisatie.

Lees meer
Continentiezorg blog

Ervaring Abena Nova woonbegeleider Ons Tweede Thuis

Woonbegeleider Sylvia Betten introduceerde tijdens haar opleiding Abena Nova bij Ons Tweede Thuis. En met succes. Inmiddels weet de organisatie hoe ze Abena Nova succesvol kunnen inzetten. Lees haar ervaring met slim incontinentiemateriaal Abena Nova.

Lees meer
Abena Nova en 's Heeren Loo
Continentiezorg blog

In beeld: Abena Nova bij ’s Heeren Loo

Arend de Heus, Manager Instellingen bij Abena, gaat op bezoek bij ’s Heeren Loo. En kijkt samen met medewerkers van ’s Heeren Loo hoe zij Abena Nova succesvol hebben ingezet. Project- en innovatiemanagers vertellen waarom Nova voor cliënten en medewerkers een meerwaarde is.

Lees meer

Uit ons kenniscentrum

Abena Nova Evean & Philadelphia verpleeghuis van de toekomst

Evean & Philadelphia: verpleeghuis van de toekomst

Lees meer
Klanten aan het woord Zorginstelling Volckaert

Klanten aan het woord: Volckaert

Lees meer
de juiste aandacht

Abena Nova contact

Lees meer
abena nova in de praktijk slim incontinentiemateriaal digitaal

Abena Nova in de praktijk

Lees meer
Slim incontinentiemateriaal Abena Nova

Abena Nova

Lees meer

10 aandachtspunten voor goede basiszorg.
Waarmee ga jij aan de slag?

Op welk gebied vind jij dat er binnen jouw organisatie nog iets te verbeteren valt?

Onze zorggebieden

Als specialist in basiszorg willen wij jou als zorgprofessional helpen grip te krijgen op goede zorg. Dat doen we met het bieden van de beste basiszorg. Op welk gebied kunnen wij je helpen?

In slechts 1 klik de beste hulp. Ik wil grip op goede zorg voor: